Werkende moeders op hun tandvlees: ‘Wil je rust? Eis die op!’

Zoveel mogelijk thuiswerken blijft voorlopig het devies. En daar hebben moeders nog altijd meer last van dan vaders. Bij wie ligt de oplossing, vraagt journalist (en moeder) Franke van Hoeven zich af.

Lieve werkende moeders der Nederlanden. Zijn jullie ook zo moe? Wat een toestand hè, die coronacrisis. Angst voor het virus, omgaan met de lockdown, hoofdbrekens over welke dingen te hamsteren (die bergen wc-papier, OMG), kinderen lesgeven tijdens je eigen werk (hóé dan?), je partner op je lip de hele dag: het is me het jaartje wel.

Op ons tandvlees

De gevolgen van de afgelopen maanden worden zo langzamerhand duidelijk: moeders zijn moe. Uit onderzoek van WIJ (bekend van de blije doos), in samenwerking met Stichting Voor Werkende Ouders, blijkt dat het ouderschap in tijden van corona er niet makkelijker op is geworden. Moeders, vooral die met jonge kinderen, ervaren een slechte werk-privébalans, komen te weinig aan zichzelf toe en hebben last van schuldgevoel. Maar liefst 33% van de ondervraagde moeders vindt dat de verdeling werk en zorg is verslechterd.

Lees het hele artikel op Evajinek.nl