Vijf weken partnerverlof: hoe bevalt het?

Sinds 1 juli hebben partners recht op aanvullend geboorteverlof: vijf weken in plaats van vijf (of zelfs maar twee) dagen. Journalist Franke van Hoeven wil weten: hoe bevalt het de eerste lichting ouders die er gebruik van maakten? “Omdat we de taken konden verdelen, ging mijn vriendin veel uitgeruster aan het werk na haar verlof.”

Oké, toegegeven: het is misschien niet de ideale situatie, nu met de lockdown, om te kijken hoe het ouders bevalt meer thuis te zijn. Maar omdat een verlof toch iets anders is dan thuiswerken tijdens een gedeeltelijke lockdown, en omdat ik gewoon razend nieuwsgierig ben, vroeg ik aan een paar van de eerste ouders met aanvullend geboorteverlof hoe het hen is vergaan. “De weken zijn voorbij gevlogen.”

Hechtere band

Je zou maar een baas hebben die je meer verlof geeft dan wettelijk sinds 1 juli is geregeld. Dat geluk had Jeroen Oostindie (38), die van zijn werkgever, een grote bank die zich inzet voor meer diversiteit op de werkvloer, zes weken lang geboorteverlof kreeg en 100 procent doorbetaald werd. Sinds 1 januari 2020 is dat vastgelegd in de cao van het bedrijf. Daardoor heeft Jeroen, inclusief twee weken vakantie, de eerste acht weken na de geboorte van zijn zoon Finely-Dexx, volledig doorbetaald thuis kunnen doorbrengen.

Volgens hem is er een wereld van verschil tussen de twee dagen verlof die hij kreeg bij de geboorte van zijn dochter Quinty-Lizz, zes jaar geleden, en het verlof van acht weken nu: “Het is zo’n andere ervaring. Toen mijn dochter zes jaar geleden geboren werd, had ik twee dagen verlof, waar ik nog twee weken vakantie aan heb vastgeplakt. Daarna was ik al snel weer erg druk met mijn werk en kreeg ik alleen in de avonden en in de weekenden iets van haar mee. De eerste zes maanden van haar leven vond ik daardoor niet zo interessant, eerlijk gezegd. Met mijn zoon kreeg ik veel sneller een hechte band. Vanaf het prille begin was ik niet alleen lijfelijk meer aanwezig, ik was ook veel meer betrokken bij zijn opvoeding. Ik ben erg van de feiten, en vond het fijn me bezig te kunnen houden met zijn slaap- en eetschema. Al dacht mijn vriendin daar soms anders over, haha! Bij Quinty-Lizz had zij alles beslist, maar nu kon ik over dat soort zaken meedenken.”

Lees het hele artikel op Evajinek.nl 

Illustratie: @miezelmoods