Q&A met Sinterklaas: ‘Doodmoe word ik van dat gezeik over mijn Pieten’

Hij heeft nog niet eens officieel voet aan wal gezet, maar ik wist ‘m te strikken voor een korte Q&A: Sinterklaas! Een gesprek met de Goedheiligman over Pietengezeik, de angst voor de Kerstman en zijn eigen verlanglijst: ‘Een beetje meer verdraagzaamheid is alles wat ik wens.’

Wat een eer. Wat een eer. Wat een eer. Nadat ik vorig jaar op mijn verlanglijstje had gezet dat ik heel graag Sinterklaas wilde interviewen, kreeg ik deze week opeens een officiële mail binnen. Als ik de Goedheiligman wilde spreken, kon dat, maar niet als hij eenmaal voet aan wal had gezet, want dat liet zijn overvolle agenda niet toe. PR Piet stelde voor om een kort interview te doen met Sinterklaas op zijn stoomtrein, waar ik halverwege de reis voor de lengte van één treinstation mocht meerijden. Die kans kon ik niet laten schieten, en zo kwam het dat ik gisterenavond mijn grote droom verwezenlijkt zag. Iets met #dankbaar #blessed #lovemyjob enzo. Het was een geweldige ervaring om in de stoomtrein aanwezig te mogen zijn, maar daar mag ik helaas niets over vertellen – daarvoor heb ik een geheimhoudingsclausule moeten ondertekenen. Op dan maar naar mijn super primeur: een kort interview met de enige, echte Sinterklaasje-bonne-bonne-bonne.

Wat fijn dat u tijd heeft voor een korte Q&A, Sinterklaas. Bent u er klaar voor?
‘Maar natuurlijk, ik ga er eens even goed voor zitten. Wat wil je van me weten?’

Hoe gaat het nu met u?
‘Ha! Fijn dat je dat aan me vraagt. Ik denk dat het jaren geleden is dat iemand die vraag aan mij heeft gesteld. Helaas gaat het in de media niet meer over mij en mijn goede zaak. Nee, het gaat jammer genoeg alleen nog maar om dat rare Pietengedoe. Dat doet me erg veel verdriet, dat begrijp je. Want daarvoor kom ik niet naar Nederland, om onderwerp van discussie of ruzie te zijn. Ik kom om de kinderen blij te maken, dáár kom ik voor. Maar ja, die boodschap klikt niet lekker door online, vrees ik.
Verder gaat het goed met me, hoor. Ik word een dagje ouder, hè? Uit bed komen gaat niet meer zo makkelijk als 173 jaar geleden. En ik ben ook wel weer eens toe aan een nieuwe mijter en mantel. Ik hoop nog altijd dat Viktor en Rolf de komende jaren ergens tijd hebben om een nieuwe outfit voor mij en mijn Pieten te ontwerpen. Een beetje innovatie kan geen kwaad.’

‘Zonder verandering geen traditie. Zo simpel is het’

Hè? Meent u dat? Er zijn een heleboel mensen die het daar niet mee eens zijn, en juist de dingen bij het oude willen houden. Ik heb begrepen dat er zelfs een alternatief Sinterklaas-journaal op de televisie zal verschijnen dit jaar, waar nog echte ‘Zwarte Pieten’ te zien zijn. Gemaakt door mensen die juist geen enkele verandering willen…
‘Ach ja, dat zijn de grote mensen, hè? Het gaat altijd fout als volwassenen zich ermee gaan bemoeien. De meeste kinderen malen er niet om in welke vorm mijn Pieten verschijnen, die willen maar één ding: zo veel mogelijk pepernoten en cadeautjes scoren. Geef ze eens ongelijk. Nee, ik word zo onderhand doodmoe van dat gezeik over mijn Pieten. Zonder verandering blijven tradities niet bestaan. Zo simpel is het nu eenmaal.’

Maar waarom zijn er dan mensen die zo streng tegen verandering zijn?
‘De meeste mensen weten niet beter. Ze zijn bang voor verandering. Alhoewel het wel opmerkelijk is dat veel van die mensen niet eens weten dat mijn Pieten er de afgelopen honderden jaren voortdurend anders uit hebben gezien, net als ik zelf overigens, dat dat er een beetje bij hoort. Dat staat overigens los van de discussie of Zwarte Piet ooit gevormd is naar een slaaf of niet – ik laat graag nog een en ander over aan de fantasie. Maar persoonlijk ga ik, oud als ik ben, liever gewoon met mijn tijd mee. Ik loop tegenwoordig ook niet meer met kleine duveltjes of knechten rond. We nemen ook geen kinderen meer mee in de zak naar Spanje. Pieten ranselen de kinderen ook niet meer af met een roe. Een tijdje geleden noemde men dat nog disciplineren, nu is dat opeens kindermishandeling. Nee, Sinterklaas mag toch ook best een beetje bij de tijd blijven? Een saaie oude stijve knar worden, dat zie ik niet zitten, hoor!’

‘Persoonlijk vond ik Stroopwafelpiet het dieptepunt’

‘En hoe je het ook wendt of keert, een Piet die de associaties oproept met het Nederlandse slavernijverleden, dat kan écht niet meer. De Pieten hebben zelf, als agile team, met elkaar bedacht hoe ze eruit wilden zien. En ja, de afgelopen jaren was dat even zoeken, ja. Zelf vond ik de Stroopwafelpiet wel het dieptepunt. Ik denk, na jaren experimenteren, innoveren en pivoten, dat we er nu wel zijn. Roetveegpiet lijkt me prima voldoen aan de maatstaven van 2020. Ik heb goede hoop dat de kinderen ons net zo leuk vinden als altijd. Maar al met al doen die discussies over Piet mijn imago geen goed, dat begrijp je. Al moet ik nu niet gaan lopen zeuren, Sint Maarten heeft het op dit moment moeilijker dan ik.’

Sint Maarten?
‘Ja, die ziet met lede ogen aan hoe ‘zijn’ feest zo langzamerhand wordt vervangen door Halloween. Commercieel gezien heel begrijpelijk, natuurlijk. Aan Halloween is stukken meer te verdienen dan aan Sint Maarten; één lullig geknutseld lampionnetje en een netje mandarijnen kan nooit concurreren met winkels vol Halloween-snoep, verkleedkleren, decoratiemateriaal, feestgedruis. Ironisch genoeg doen mensen daar níet moeilijk over, die laten die arme Sint Maarten vallen als een baksteen voor dat hysterische Angelsaksische gedoe. Dan is het opeens níét erg om mee te gaan met je tijd en te veranderen. Daar begrijp ik dus helemaal niets van…’

‘Ik mag niet klagen. Vooralsnog ben ik niet rücksichtslos aan de kant gezet voor de Kerstman’

‘Nou ja, het zullen wel de sentimentele woorden zijn van een oude man. Ik mag niet klagen. Ik ben nog niet rücksichtslos aan de kant gezet voor de Kerstman. Al voel ik op mijn klompen aan dat als het zo doorgaat, iedereen over een jaar of vijftien een sok voor de open haard heeft in plaats van zijn schoen. Zijn we meteen van dat gezeik om mijn Pieten af, dat is dan wel weer lekker. En kan ik eindelijk met pensioen!’

Met pensioen? Sinterklaas, dat meent u toch niet?! Nee hoor, niet zo snel opgeven! Bel Viktor en Rolf, vraag hen een nieuwe look voor u te ontwerpen, ik vind het een fantastisch idee!
‘Ha! Dankjewel, Franke. Ik dacht het dit een Q&A zou worden, maar het begint meer op een sessie bij de psycholoog te lijken, hahahahaha (buldert van het lachen).’

U heeft gelijk. Laten we nog even een snel rondje vragen doen. Kort maar krachtig. Komt-ie!

Wat vind u van al die vuistdikke speelgoedfolders met QR-codes erin?
‘Dat hebben kinderen toch niet nodig? Laat ze gewoon een lijstje schrijven of tekenen, dan komen hun echte wensen en verlangens naar boven, niet wat speelgoedwinkels zoveel mogelijk in hun etalage willen zetten. Ook mijn feest lijkt steeds meer op commercie te draaien. Zucht.’

Ja! Zeker nu pepernoten al op 31 augustus in de winkels liggen…
‘Belachelijk, zeg ik je. Dit is speciaal snoepgoed, bedoeld voor de dagen dat de maan door de bomen schijnt. Als het koud is buiten en de regen tegen de ramen klettert.’

Oh. En al die verschillende soorten pepernoten? Er is bijna geen normale zak meer te vinden. Speltpepernoten, pepernoten met chocolade, kokos-chocolade-pepernoten.
‘Ook dat is innovatie. Niets mis mee. In november, dan hè? In augustus moeten kinderen gewoon lekker ijsjes eten.’

Wat is uw persoonlijke favoriet?
‘Pepernoten met witte chocolade en 43, uit de Airfryer. Ja, die Spaanse likeur erin… HMMMM!’

‘Ik zit eraan te denken een cursus suppen te volgen’

Wat doet u op 6 december?
‘Ik vier mijn verjaardag met mijn Pieten. Daarna neem ik een slaappil en slaap ik wel drie volle dagen. Tegen de tijd dat we in Madrid arriveren, ben ik weer fris en fruitig. Ik zit eraan te denken om dit jaar een cursus suppen te doen. Dat lijkt me heerlijk, op een plank staan met dat kabbelende water onder me.’

Tot slot: wat staat er op úw verlanglijstje?
‘Dat grote mensen weer wat liever worden tegen elkaar, zich niet gek laten maken door (social) media. Zich laten opjutten in kansloze discussies. Nee, gooi je telefoon in de hoek, neem je kind op schoot, zing een liedje voor de open haard of de verwarming. Samenzijn met je familie, gezelligheid, daar draait het tenslotte allemaal om. Daar kunnen mijn Pieten, hoe ze er ook uitzien en hoe ze zich ook gedragen, weinig aan doen. Het moet uit de mensen zélf komen. Ja, een beetje meer verdraagzaamheid. Dat is eigenlijk alles wat ik wens.’

Dank Sinterklaas, voor deze geweldige Q&A! Veel succes de komende weken. Enneh… Vergeet Viktor en Rolf niet te bellen, hoor!
‘Ik zal eraan denken, Franke, ik zal eraan denken. Hahahahaha!’

LEES OOK: Dit puberjoch herstelt je vertrouwen in de mensheid