Hoe Madonna het weer flikt

Madonna, die ouwe mevrouw, geeft met haar nieuwe plaat een fantastisch lesje ‘Schijt hebben’.

Ik weet nog goed hoe ik me voelde toen ik mijn allereerste single kocht. Negen jaar oud en enorm wereldwijs, huppelden vriendin W en ik naar de Free Record Shop waar we onze felbegeerde plaat kochten, True Blue. Opgetogen renden we huiswaarts, het singletje van Madonna brandend in onze felblauwe plastic tasjes, bedwelmd van geluk. Onze heldin. Op vinyl. Gekocht van onze zuur gespaarde guldens. We draaiden haar allebei grijs.

Nog altijd de BOM

Het is inmiddels lang gelee, maar dat ouwe besje van zestig tart nog altijd alle wetten. Werd ze de afgelopen vijftien jaar afgezeken door de media, opeens is ze weer bon ton. Haar nieuwe album Madame X wordt namelijk unaniem de hemel in geprezen: ‘Zo overtuigend als op haar veertiende album heeft ze nog niet geklonken’, ‘Madonna de activist is terug’, ‘Gedurfd’.
Eerlijk is eerlijk: ik ga deze plaat niet grijs draaien, ook al staat hij inmiddels op nummer 1 in de charts. Al was het maar omdat mijn ouderwetse oren niet bestand zijn tegen zoveel 21e-eeuwse autotunes. Maar-maar-maar; oude liefde roest niet. Ook mijn liefde voor the Goddess of Pop is in volle hevigheid terug.

Weg met die hokjes

Madge laat met haar alter ego Madame X ouderwets zien wat haar altijd zo inspirerend maakte: haar specialiteit Schijt Hebben. Zin om te twerken tijdens een auto-interview? Ze doet het. Zin om zo vals als een kraai fado te zingen in een duistere Portugese nachtclub? Ze doet ‘t. Zin om een ooglapje te dragen? Ze doet het. Want Madonna is, zoals ze zelf uitlegt op Insta, Madame X is a secret agent, travelling around the world, changing identities, fighting for freedom, bringing light to dark places.’


She is a cha cha instructor, a professor, a head of state, a housekeeper, an equestrian, a prisoner, a student, a teacher, a nun, a cabaret singer, a saint, a prostitute.’

Van die boodschap werd ik spontaan gelukkig. Als Madonna kan zijn wie ze wil, dan mag ik dat ook! HA! Ben ik niet alleen stukjestikker, maar ook moeder, BFF, feminist 2.0, strenge tante, provinciaal, bloemschikker, hippie en control freak. En word ik in de toekomst misschien ook nog frequent Ibiza-en-Parijs-bezoeker, villabewoner, kinderboekenschrijfster, stoere overgrootoma. Je weet het niet. Alles kan en mag. Ik mag het allemaal zijn, alles inéén, zonder me zorgen te hoeven maken of die rollen wel bij elkaar passen of hoe anderen me zien.

Madonna zegt: heb schijt

En dat, mijn beste vrouwen, is een geweldige reminder van onze onbetwiste Queen of Pop; we zouden allemaal weleens wat meer schijt mogen hebben. Onze verschillende rollen met liefde omarmen in plaats van ons te schamen. Ons minder in hokjes te laten duwen door jan en alleman. Omdat het ons zoveel meer kracht en vrijheid geeft om te zijn wie we (wíllen) zijn; van grapjas tot carriètijgert tot ouderwets poetsvrouwtje of bergbeklimster.
Laat het zien, wees wie je bent. We zijn allemaal zoveel meer dan moeder, partner of loonslaaf. Ja, wat mij betreft heeft Madonna ‘t ‘m weer geflikt. Madame X is een fijne reminder dat ik mezelf niet hoef te limiteren, in wat dan ook. Iets wat ik in de waan van de dag nogal eens vergeet.

Toch wel heel erg knap voor zo’n oud omaatje Ehhh… bloedmooie cha cha instructor, muzikant, miljonair, expat en voetbalmoeder…

I am Madame X

En, hoe zit jouw Madame X eruit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.