Briljante tips voor thuiswerken én leuke dingen met (kleine) kinderen

Thuiswerken met (kleine) kinderen kan de komende weken een uitdaging worden. Daarom; een heleboel links naar mensen die al hebben verzonnen hoe je dat doet. Dan hoef je zelf deze week niet het wiel uit te vinden.

Voordat ik deze dag zelf begin met tikken voor de kost, even een kort berichtje ter dienste van het volk – ik heb immers een vitaal beroep, weet ik sinds gisteren, dus ik maak maar meteen even van de gelegenheid gebruik, voordat de definitie wordt geherwaardeerd en ik toch niet zo vitaal blijk te zijn dan gedacht. Goed, lang verhaal kort: trek je nu al de haren uit je kop omdat je niet weet hoe je in godesnaam thuiswerken met kinderen kunt combineren of geen idee hoe je die peuter bezighoudt? Hierbij wat leuke links voor de inspiratie ende vermaek. Succes met dag 1, mensen. Zet ‘m op.

Thuiswerken met kleine kinderen

Hier tips uit een oude blog van mij op Me-to-we – lees vooral ook de andere blogs op Me-to-we over thuiswerken. Ook met dreumesen en peuters kun je thuis werken. En dat weet ik, want dat heb ik jarenlang gedaan. Beste tip: maak een paar dozen die je vult met van alles wat je in huis kunt vinden, van haarclips tot touwtje tot pollepel. Doosjes vullen, neerzetten voor je dreumes en deze uit laten pakken. Zijn ze uren zoet mee. Leuk: dit kun je elke dag opnieuw doen, met andere spullen erin. Vonden mijn kinderen te gek.

Werkboekjes voor kleuters en groep 3-8

Werken als jij zit te werken, kinderen vinden het vaak heel erg leuk. Er zijn online heel veel supergezellige werkboekjes te vinden, voor elke leeftijd/moeilijkheidsgraad, waarbij vaak ook gekeken is naar de schoolstof van dat jaar. Mijn kinderen zijn er dol op.
Juf Shanna heeft zelf leuke werkboekjes gemaakt, vooral voor jongere kinderen. Een overzicht van een heleboel werkboekjes in allerlei thema’s zijn Yurl’s werkboekjes, die ook iig bij de kleuters op onze school worden gebruikt. Ook Minipret heeft leuke werkboekjes.

Serieuze leerstof

Wat meer serieuze leerstof, vooral vanaf groep 3,4, vind je op de site van Meester Frank. Ook ideaal om leerstof bij te spijkeren die je kind mist. Fijne woordenlijsten bijvoorbeeld. Op Heutink voor thuis koop je elk denkbaar schoolboek. En serieus goed trainingsmateriaal in de vorm van oefenboeken Cito’s vind je hier.
Online is er ook genoeg oefenmateriaal. Met Squla (zeker de betaalde versie) en de oefeningen van Junior Einstein kom je ook een eind.

(Voor)lezen

De komende tijd is er genoeg tijd om lekker te lezen! Lees mijn tips over de leukste voorleesboeken voor dreumesen en peuters in deze blog voor Me-to-we en deze stukjes voor alle leeftijden van mij en collega Maartje op RTL Nieuws. Enjoy!

Leuke dingen doen

Aan huis gekluisterd? Google eens op leuke dingen doen met kinderen als het regent en je vind de leukste blogs, zoals 50 indoor activities en 101 dingen om te doen als het regent of koud is.
Er zijn ook heel toffe boeken waar je heel veel inspiratie uit haalt, zoals het boek 99 leuke dingen, en het algoritme met ‘lees dit ook’ helpt je vanzelf naar andere titels. Op Twitter geeft Zjos Dekker te coole tips voor leuke dingen, zoals kamperen in de woonkamer.

P.S. Wij maken op dit moment een quarantainedoos. Een Zara-doos die we beschilderen en waarin we dingetjes doen die we elke dag meemaken/knutselen/vinden. Ik weet nog niet of we ‘m aan het einde van de rit gaan begraven als een soort tijdscapsule of dat we ‘m op zolder zetten als herinnering aan deze tijd, dat zien we dan wel.
P.S2: Leuke opdrachten voor kinderen: organiseer een speurtocht in huis, maak een schatkaart, bouw van Lego/blokken/Knex/Kapla een xx/xxx/xx.

Mocht je nog meer leuke tips hebben, laat het vooral even weten in een berichtje, zo helpen we andere ouders ook op weg. Veel plezier!

LEES OOK: Zeven zomerse moekeboeken