Briljant vegetarisch koken doe je (niet) zo

Duurzaam, groen, milieubewust: dat willen we allemaal want dat is überhip. Dus, hop, die keuken in voor een lekkere vega dish. En doe dit dan vooral NIET.

Vegetarische burgers, kaasschnitzels, groenteballetjes. Natuurlijk, die eten we vaak genoeg, want flexitariër (barf) zijn we al tijden. Jij ook, toch? Bij jou toch ook geen 200 gram rood rauw vleesch meer bij de maaltijd? Nee, dat is echt heel 1997, daar kun je nu echt niet meer mee aan komen zetten. Of met een varkentje aan het spit met een appeltje in zijn mond. Leuk, de marsepeinen versie, maar de vleesversie laten we lekker in de modder dollen.

Geplette groenteburger

Maar misschien herken je het volgende wel: zo’n saaie, supermarkt-geplette groenteburger bij het AVG’tje, dat is ook niet alles, vier keer per week. Dus pak ik tijdens een helder moment een van van mijn vegetarische kookboeken erbij om me te laten inspireren tot in zwartebonenpuree met tofu, kikkererwten in een fluwelen saus van tomaat of een fantastische bloemkoolkerrie, maar zodra ik aan het lezen sla, gebeurt er iets raars in mijn hoofd. Briljant vegetarisch koken, dat krijg ik nog niet voor mekaar. Ik krijg namelijk altijd last van een soort mindfuck in de categorie ‘Denk niet aan een roze olifant’. Maar ik doe mijn best hoor. 2020 zal veggie proof zijn. Enneh, als je nou denkt, waar gaat het mis – nou hier, bij dezen mijn monologue intérieur végétarien. Herkenbaar?! Ik hoop het (niet)…

 • Gut wat was dat kippetje gisteren lekker, zeg
 • Maar we willen natuurlijk niet vaker dan drie keer per week (wit) vleesch of vis
 • Want we zijn nette mensen, en nette mensen eten niet elke dag iets wat heeft geleefd
 • Ook al is het nog zo lekker
 • En biologisch
 • En duurzaam gevangen
 • Nee, die vegetarische vervangers zijn best te knagen
 • Zeker als je je ogen dichtknijpt
 • En er een dotje mayo en ketchup op flikkert
 • Maar vandaag willen we écht vega, dus een heleboel groenten
 • Dat moet, want die arme kinderen moeten 250 gram groenten per dag zien weg te hakken
 • En we willen ook een beetje milieubewust en klimaatpositief enzo
 • Dus effe je best doen, nu, Frank

* Pak het kookboek erbij *

 • Even bladeren hoor, bladeren bladeren
 • Hmm… dat ziet er best lekker uit
 • Curry met bloemkool
 • Plus een heleboel kikkererwten (800 gram? WTF, ga ik voor een weeshuis koken ofzo)
 • Oh, kijk nou hoe mooi dat eruitziet
 • (Als je van vegetarisch houdt, natuurlijk)
 • Ja, bloemkool met curry, dát gaan we eten
 • Heel exotisch
 • Zin in hoor
 • Jamie weet wel wat lekker eten is
 • Jamie gaat ook met zijn tijd mee

* Pakt het boodschappenlijstje erbij *

 • Even een boodschappenlijstje maken
 • Sjees wat heb ik veel spullen nodig voor dit gerecht
 • Hoeveel ingrediënten zijn dit wel niet? 83?
 • Oké, zilvervliesrijst, 800 gram kikkererwten dus, drie bloemkolen (?!?!)
 • Ik mis nog iets, ik mis nog iets…
 • Wat zou hier nou nog echt lekker bij zijn?!?!?!
 • Ik zoek iets met een extra bite?
 • Wat naanbrood, dat sowieso
 • Maar nog iets anders
 • Iets met smaak
 • Iets met pit
 • Iets om even op te kauwen
 • Ik weet het al:
 • Wat ben ik toch BRILJANT dat ik dat zomaar bedenk
 • Een lekker kippetje, natuurlijk! DUH!

Bon appétit!

LEES OOK: Dit puberjoch herstelt je vertrouwen in de mensheid

Foto  Monika Grabkowska on Unsplash