Bewust één kind: ‘Het is heerlijk rustig in huis’

Genoeg tijd voor jezelf, meer rust in huis, focus op je carrière: er zijn legio redenen om het bij één kind te houden. Vier vrouwen over de voordelen (en vooroordelen) van een gezin van drie: “We kunnen de wereld over reizen en vrij blijven leven, daar genieten we enorm van.”

Niet al te veel de lasten, wel de lusten: voor ouders die graag een eigen leven houden, lijkt één kind ideaal. Je kunt de zorg verdelen, houdt meer tijd over voor jezelf, het is rustig in huis én, ook niet geheel onbelangrijk, het is financiëel gezien aantrekkelijk. Maar is één kind niet zielig of eenzaam? Wordt die niet automatisch te veel verwend? Onzin, zeggen deze moeders. “Verwend zijn heeft niet te maken met hoeveel kinderen je hebt, maar met hoe je ze opvoedt.”

Zorg delen ­

Maayke* (54), wier dochter Zoë inmiddels 18 is, vond de zorg voor één kind zo zwaar, dat ze niet meer kinderen wilde: “Ik heb nooit een grote kinderwens gehad. Toen ik ouder werd, mijn vriendinnen kinderen kregen en ik iemand leerde kennen die kinderen wilde, ging ik overstag. Ik was al wat ouder toen ik zwanger raakte, 35, en ik vond de zwangerschap niet leuk. Ik vond het raar dat er leven in mijn buik zat, iets waar ik geen controle over had. Ook werd ik gék van alle regels waar je je aan moet houden. Je moet als moeder zoveel van jezelf opgeven. Ik zag hoeveel vriendinnen uitgeput raakten van borstvoeding geven, dat zag ik niet zitten. Bovendien wilde ik de zorg graag delen met mijn ex-man.” (Maayke scheidde toen haar dochter 15 was, red.).

Lees verder op Evajinek.nl 

Illustratie: @miezelmoods